top of page
Search

Üks õige Eesti pidu - JAANIPÄEV

Olen kokku kogunud ja ühtseks infokilluks põiminud järgmise lehekülje, mis avab jaanitraditsiooni mõiste. Siit leiad palju põnevat just selle püha päeva traditsioonide, uskumuste kohta; veidi laulu-tantsu, stiilisoovitusi ja ka head meeleolu muusikat pidupäevaks!


Tee endale ja lähedastele Jaanid, päriseks! Hoiame koos eestlust ja traditsioone!


Kutse Jaanikule! (helifail)
 


Allikas: folklore.ee


Allikas: folklore.ee



Jaanipäev


Jaanipäev on eestlaste jaoks üks aasta olulisemaid pühasid. Põrgu- ja taevaväravad on sel ööl lahti!


See on elurõõmu ja väe kogumise aeg, mil tasub teha väekaid rituaale ning järgida esivanemate traditsioone, et kindlustada edu, armastus ja hea tervis.


Jaanid lähenevad kui ööd muutuvad valgemaks . . . aasta valgeim öö annab tunnistust, et Jaan on saabunud. Meeleolu on positiivne ja ülev. Päike on pikk ning hing ihkab pidutseda!


Kevadtööde käigus kogutud oksad on lõkkekuhja juba õige kõrgeks kasvatanud ning nüüd on aeg lõke läita- terve Eestimaa on valmis tähistama, puhastama, pidutsema! Seda ikka üheskoos, laulu, tantsu, mängude, jutu, vaikuse ja looduse seltsis.




Tee endale ja lähedastele Jaanid, päriseks!



allikas: google.com



allikas: google.com



Ühe õige Jaani juurde käib muusika ja melu, pärja punumine, kruusateel jalutus, jaanitulede otsimine, ära eksimine, õlle tegu, kastemärjal rohul maagia ammutamine, sõnajalaõie otsimine, koidikukuma lummus ja palju muud.. Leia endale oma :)



 

Helipalad


Youtube esitlusloend piduajaks- LINK

Jaanipäevast Ahto Kaasikult- LINK


Heli- LINK

Heli- LINK

Heli- LINK

Heli- LINK




 


Traditsioonid ja uskumused



1. Jaanilaupäev, 23 juuni, on parim aeg saunavihtade tegemiseks, samuti kosutava heina ja väekate ravimtaimede kogumiseks. 2. Kõik kodused tööd tuleb aegsasti lõpetada, et valmistuda jaanituleks. Tule tegemine, tulele minek ja seal olek on tähtsamaid asju jaanipäeval. Tulele peaksid minema kõik, kel vähegi jalg kannab. Esiteks seepärast, et jaanitulel käimine toob suurt tulu ja õnne ning teiseks seepärast, et tulel käimata jätmine võib kaasa tuua õnnetuse. 3. Jaanitulele peaks minema just jalgsi, sest see toob head tervist. Tulele minnes peab kindlasti midagi kaasas olema, mida hiljem tulle heita. See on mälestus muistsest ohverdamiskombest. Igaüks võiks tulle viia kasvõi raokese. Neidudel on kombeks visata oma lillepärjad tulle, seejuures midagi soovides lähevad soovid täide. 4. Tule väge kasvatab see, kui tule tegemise kohale enne pihlakakepiga kolm ringi ümber teha. Sellise tule ääres toimetatakse rituaale, millesse ka tõsiselt usutakse ja mida võõras silm ei tohi näha. Tuli annab järgmiseks aastaks jõudu ja rammu, samuti võtab laiskuse kontidest. Kui jaanitulele jõutakse, peab kõigepealt kolm korda edaspidi ja kolm korda tagurpidi ümber tule käima, siis tuleb järgnev aasta väga hea. 5. Usutakse, et tule juurest ei tohi midagi ära viia. Viib keegi midagi koju tagasi, juhtub tal varsti mingisugune õnnetus. 6. Üle lõkke hüppamist on samuti kasulikuks peetud. Peale tervise said tüdrukud niimoodi ka mehele, kui nad hüppamise ajal oma kallima peale mõtlesid. 7. Jaanituli aitab hästi ka seljavalu vastu. Seepärast istusid vanad inimesed seljaga tule poole, et nii oma konte soojendada. 8. Jaaniööl usutakse olevat eriline vägi, kuna siis olla kõik põrgu- ja taevaväravad valla. Puud ja linnud-loomad pidavat kõnelema ning tulevikku ette ennustama. Olles üksi ja tähelepanelikult kuulates võib inimene jaaniööl nende juttu mõista. 9. Jaanitulelt tulles korjavad noored neiud üheksat sorti lilli, punuvad pärja ning panevad selle ristteel pähe. Tagasi vaadata ega kellegagi kõnelda ei või. Kodus pannakse seesama pärg padja alla, siis saab unenäos oma tulevast näha. Hommikul võib pärja puu otsa visata ja kui see sinna püsima jääb ning alla ei kukkunud, siis on kindel, et pulmad on tulemas.

10. Üks romantiline ettevõtmine on kindlasti ka sõnajalaõie otsimine. Sõnajalg õitseb uskumuse järgi kord aastas jaaniööl ja õnnelik leidja on hoobilt rikas, valdab erilisi oskusi ja salakeeli. Sõnajalaõit tuleb reeglina otsida üksinda, seejuures ei tohi pöörata tähelepanu häältele enda ümber ega kohkuda ka kõige koledamatest olenditest, kes lähedale kipuvad. Ei tohi ka hüüdmise peale ringi vaadata ega sellele vastata. Leitud õis tuleb viia kohe metsast välja. 11. Kuna Jaaniöö näol on tegemist aasta lühima ööga, siis on tavaks olla päikesetõusuni ärkvel. Üldlevinud arvamuse järgi on suur õnn, kui jaaniööl tilkagi vihma ei saja, küll aga oodatakse hommikust kastet. Jaaniöö järgsel varahommikul korjatud kastel on läbi paljude sajandite usutud olevat maagiliselt tervistav ja ilu andev jõud, mistõttu sellega pesti nägu ja hõõruti üle keha. Veel sajand varem oli tava jaanikastes kukerpalli visata, mis pidi vältima seljahaigusi ja aitama olla terve. Jaanikaste annab elujõudu, ravib erinevaid vaevusi ja õnnistab majapidamist. Õieti kogutud, kindlalt suletud pudelis ja hämaras hoitud jaanikaste säilib kasvõi 50 aastat.

12. Jaaniöö teeb eriliseks veel see, et siis on võimalus leida peidetud varandust. Kaks kõige tuntumat viisi seda kohta teada saada on: vaadata ümbruskonda katuse alt läbi unkaaugu (nelja pinnaga kelpkatuse otstesse jäetud õhuava) või siis läbi kirstulauas oleva oksaaugu. Siis on näha, kus rahatuled põlevad.

13. Jaanitule ääres saab ka vaadata, kes vanakuradit teenib. Selleks tuleb läbi vasaku käe sõrmede üle õla vaadata ja sosinal lausuda: "Kurat kõrvetagu sind!" - siis on näha, kelle juures kurat seisab.

14. Samuti usutakse, et surnute hingedel on voli mitte ainult koju tulla, vaid ka maailma mööda rännata ja minna sinna, kuhu igatsevad. Samuti võivad nad sel ööl inimestele ilmuda - näiteks ristteedel ja kirikuukse juures võib täpselt südaöösel näha, kes järgmisel aastal surevad.


 

Tegevused:


* kaseokstega üllatamine hommikul (toomine-viimine neiudele)

* saunavihtade sidumine õhtuseks saunaks

* pärja punumine

* 9 erineva õie otsimine

* kohupiimakorpide valmistamine

* õlletegu

* laula ja tantsi- pea jaanipidu!

* tee lõkkele kolm tiiru päri ja kolm vastupäeva peale

* hüppa õhtuhakul lõkkest üle

* käi metsas - otsi armsamaga sõnajalaõit või omaga jaaniussi

* varahommikuse kastemärja sees rullimine



Rituaalid:



ÕNNE RITUAAL


Jaaniööl süüdatavate lõketega on sul võimalik teha oma õnne suurendamiseks õnnerituaale, kogu Eesti on lõketega kaetud.


Tuli on element, mis aitab puhastada, uuendada ja soove teele saata.

Jaanilaupäeval läbiviidava õnnerituaali jaoks lõika kuus pabeririba (kuus on õnnetoova väega number!) ja kirjuta neile kuus oma salasoovi. Igale ribale üks. Salasoov tuleb kirja panna olevikuvormis ehk nii, nagu soovitav juba eksisteeriks sinu elus.

Näide: Kui sa soovid terveks saada, siis kirjutad paberile: “Ma olen terve ja haigustest vaba.” Kui kirjutatud, siis kokku voltida ja neid jaanipäeval endaga kaasas kanda. Igale uuele salasoovile on igaühele erinev tuli. Kui sa soovid jaanitule abiga oma õnne veelgi suurendada, siis kanna jaanitulel midagi valget. Valge värv aitab sinu hingel puhastuda, taastuda ja terveneda.


ILU RITUAAL


Kuna Jaaniöö näol on tegemist aasta lühima ööga, siis on tavaks olla päikesetõusuni ärkvel. Üldlevinud arvamuse järgi on suur õnn, kui jaaniööl tilkagi vihma ei saja, küll aga oodatakse hommikust kastet. Jaaniöö järgsel varahommikul korjatud kastel on läbi paljude sajandite usutud olevat maagiliselt tervistav ja ilu andev jõud, mistõttu sellega pesti nägu ja hõõruti üle keha.

Veel sajand varem oli tava jaanikastes kukerpalli visata, mis pidi vältima seljahaigusi ja aitama olla terve. Jaanikaste annab elujõudu, ravib erinevaid vaevusi ja õnnistab majapidamist. Õieti kogutud, kindlalt suletud pudelis ja hämaras hoitud jaanikaste säilib kasvõi 50 aastat.


 

Riietus / stiil:


* kanna valget, linast

* punu pärga

* võimalusel pastlad jalga

* rahvariided ja etnostiil- sest kui mitte nüüd, siis millal?






Lisalugemist:


Vikipeedia- Jaanipäev

Eesti rahvakalender- Jaanipäev





Loo oma rituaalid ning naudi pidutsemist ja tähistamist!

Head Jaani!



Kix

Kixperience

info@kix.ee

WWW.KIX.EE


 

Allikad:




 











*

Recent Posts

See All

#motherhunger

Nõukogude aeg on jätnud meie käitumismustritesse sügavad jäljed. Meil on täna see võimalus neid mustreid märgata ja parandada. Kui saame lap

Väärtused

Leiame koos sinu väärtused, mille eest seisad. Mis on sinu jaoks elus oluline? Milline inimene sa tahad olla? Mis aitab sul suuri otsuseid

Olla ema...

... on kõik. Ajad muutuvad, traditsioonid tekivad ja kaovad. On unistused, soovid, lootused ja kingitused. Olen ääretult tänulik, et minule on usaldatud see roll- olla ema. Meil siin Eestis on palju-p

bottom of page